luxatii

Kinetoterapie Luxatii la Domiciliu

-leziuni articulare capsulo-ligamentare caracterizate de pierderea partiala sau completa a contactului dintre suprafetele osoase.

Luxaţia este o afecţiune traumatică, de gravitate mare, care constă în deplasarea permanentă a extremităţilor articulare (suprafeţele articulare îşi pierd raporturile dintre ele).

Examenul radiografic (de faţă şi profil) este obligatoriu ori de cîte ori bănuim, sau sîntem siguri, că avem de-a face cu o luxaţie. El arată poziţia în care se găsesc segmentele luxate, fapt important pentru că manevrele de reducere diferă adeseori în funcţie de poziţia în care se găsesc capetele osoase.
Este util examenul radiografic şi pentru a arăta dacă nu există şi o fractură concomitentă, eventualitate care complică afecţiunea şi face mult mai dificil tratamentul.
Radiografiile se vor face atît din direcţie antero-posterioară, cît şi supero-inferioară.

În prezenţa unei luxaţii simple, în care nu s-au rupt ligamentele şi capsula pe mari întinderi, în care nu sunt compresiuni vasculare, nervoase, nu sunt distrugeri musculare şi reuşim în foarte scurt timp de la apariţia ei să o reducem şi să o imobilizăm, evoluţia este favorabilă şi este posibil ca această luxaţie să nu se mai refacă niciodată.

În caz că nu sunt astfel de situaţii favorabile şi, mai ales, dacă nici nu   s-a făcut un tratament urgent şi corect, luxaţia poate recidiva, sau pot apărea fenomene de artroză.
Prognosticul este şi mai grav în caz de leziuni osoase locale, musculare, vasculare ori nervoase.

TRATAMENTUL PRIN MASAJ

Prin noţiunea de masaj se înţelege o serie de manipulări manuale, variate, aplicate sistematic la suprafaţa organismului în scop terapeutic si profilactic. Acţiunea fiziologică a acestor manevre constă în aceea că în timpul executării lor pornesc spre sistemul nervos central impulsuri nervoase de la terminaţiile nervoase superficiale cutanate (exteroceptori). Acestea măresc excitabilitatea şi întăresc starea funcţională a scoarţei cerebrale.

Kinetoterapia
Înainte de a începe manevrele kinetice de recuperare, se va face examenul mobilităţii (bilanţul articular şi muscular):
Luan ca exemplu articulatia umarului ,fiind articulaţia cea mai mobilă, care are rolul să poziţioneze mâna, orice limitare a mişcărilor este greu suportată de bolnav, îl va împiedica în exercitarea activităţilor profesionale şi chiar în activităţile uzuale zilnice. De aceea, refacerea mobilităţii este primul obiectiv recuperator pentru umăr, ca de altfel pentru toate articulaţiile membrului superior.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.