cifoza

Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale. Un anumit grad de cifoza este normal, dar termenul de „cifoza” se refera in general la o curbare exagerata, cu mai mult de 50 de grade. Aceasta deformatie poarta si numele de cocoasa. Coloana persoanelor care sufera de cifoza poate arata normal sau poate prezenta o umflatura.

Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, cum ar fi artrita coloanei vertebrale, unei osteoporoze cu fractura de compresie a vertebrelor sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta.

Cifoza usoara implica putine probleme medicale. Dar in cazurile severe pot fi afectati plamanii, nervii si alte tesuturi sau organe determinand durere sau alte probleme medicale. Tratamentul cifozei depinde de varsta pacientului, de cauzele ei si de complicatiile pe care le produce.

Cifoza posturala. Acest tip de cifoza nu progreseaza si poate sa se amelioreze de la sine. Exercitiile de tonifiere a musculaturii spatelui, antrenamentul folositii unei posture corecte si dormitul pe un pat tare pot fi de folos. Analgezicele pot ajuta la ameliorarea durerii determinate de exercitiile fizice si de fizioterapie.

Cifoza structurala. Pentru cifoza determinata de anomaliile coloanei, tratamentul in general depinde de varsta si sex, de severitatea simptomelor si cat de rigida este curbura coloanei. In cifoza Scheuermann monitorizarea progresiei curburii poate fi singurul lucru recomandat daca pacientul nu prezinta simptome. Medicatia antiinflamatorie poate ajuta la ameliorarea durerii. Exercitiile fizice si fizioterapia pot, sa amelioreze simtomele.

Cifoza determinata de osteoporoza. Multiplele fracture prin compresiune la persoanele cu densitate osoasa scazuta pot determina o curbare anormala a coloanei. Daca nu sunt prezente dureri sau alte complicatii, tratamentul cifozei nu este necesar. Medicul poate recomanda tratarea osteoporozei pentru a preveni fracturi viitoare si agravarea cifozei.

Cazurile mai severe necesita un tratament mai agresiv. Abordarea primara implica corectarea cu ajutorul unui corset, iar, ca ultima optiune, interventia chirurgicala. La copii si adolescenti, cu cat tratamentul este mai precoce cu atat este mai eficient in corectarea deformarii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.