ESCARA  (ulcerul de decubit)– este o necroza tisulara localizata la nivelul zonelor unde se realizeaza o compresie indelungata a tegumentelor si tesuturilor moi intre planul osos si planul de sprijin.

Locul de aparitie difera de la un caz la altul, cel mai frecvent apar la nivelul coccisului (noada), crestelor iliace (oasele bazinului), calcaielor dar pot aparea si la nivelul, la nivelul gleznei, la nivelul gambei, pe coloana, de-a lungul coastelor, omoplatilor, umerilor, coatelor, etc.

Clasificare escarelor cuprinde 4 stadii:

  • GRAD I– eritem (roseata) stabil mai mult de 2 ore – leziune superficiala
  • GRAD II– flictena ( vezicula cu ser)
  • GRAD III– ulceratie profunda pana la nivelul fasciei
  • GRAD IV– leziuni profunde inclusiv muschi si os

Preventie:
Este foarte important ca imediat cum pacientul nu se mai poate ridica din pat sa incepem manevrele si tratamentul profilactic. Astfel costurile vor fi mult reduse, iar observarea in faza incipienta a declansarii unei escare va duce la o vindecare rapida. O escara de grad IV, de marime medie, bine tratata, se vindeca complet in peste 90 zile!

Deoarece escarele apar la persoanele imobilizate mult timp, prima conditie si cea mai importanta pentru preventia aparitiei acestora este mobilizarea pacientului. Aceasta se realizeaza prin invatarea acestuia (in cazul in care se poate mobiliza singur in pat) sa se roteasca la intervale de timp de 30 min – o ora de pe o parte pe alta (pe lateral, pe spate, pe cealalta parte). In multe cazuri pacientii refuza mobilizarea din teama de a nu cadea din pat, tema care poate fi invinsa prin pozitionarea acestora in pat si prin punerea unui fotoliu, scaun la marginea patului. Daca patul este suficient de mare se pot pune perne pe pat la margine acestuia. Aceasta poate deveni pentru unii pacienti si o terapie ocupationala. Astfel se stabileste un interval orar, se poate pune un ceas sa sune, sau cineva sa ii anunte cand sa isi schimbe pozitia.
Pentru pacientii care nu se mobilizeaza singuri, aceste lucruri trebuie facute de catre apartinatori. In cazul in care pacientii nu se pot sustine intr-o anumita pozitie, acestia pot fi sprijiniti cu rulouri sau perne, de obicei sprijinind usor spatele acestora.
In cazul in care escarele sunt pozitionate la nivelul calcaielor, gambele trebuie ridicate cu ajutorul unor perne astfel incat calcaiele sa nu atinga cearsaful.
Mobilizarea mai poate fi ajutata si prin saltelele antiescara. Nu orice saltea antiescara este eficienta. O saltea antiescara ideala trebuie sa realizeze un masaj adecvat fiecarui pacient si o ventilatie buna a acestuia care sa impiedice transpiratia.
Mobilizarea este cel mai important moment al preventiei si al terapiei.  Indiferent de tratamentul aplicat plagile unui bolnav nemobilizat nu se vor vindeca!
Profilactic pentru calcaie exista botosei speciali antiescara care reduc un pic din presiunea exercitata de membrele inferioare  in punctul de sprijin.
Pacientul trebuie sa aiba un aport hidric si proteic corespunzator. In lipsa acestuia tegumentele se degradeaza, isi pierd elasticitatea si devin susceptibile pentru formarea ulcerelor. De aceea este foarte utila masarea usoara cu unguente trofice pentru piele. Acest lucru devine total contraindicat in zonele  in care pielea are discontinuitati.

  • NUse recomanda folosirea talcului sau a altor preparate sub forma de pudra! Pacientii transpira si efectul pudrei va fi ca cel al rumegusului sau al hartiei abrazive.
  • Trebuie utilizate asternuturi din bumbac, cu tesatura densa, bine intinse. Tesaturile putin dense devin rugoase, iar orice pliu creste gradul de frecare intre piele si asternut.
    Se mai pot utiliza unguente de protectie impotriva urinei, care prin pH-ul sau este nociva in contact cu pielea. Am utilizat cu succes Menalind.

Ca si mijloace absorbante se pot folosi pampersi, paturici absorbante si in unele cazuri sondajul vezical. Noi recomandam paturele absorbante: sunt mai usor de schimbat odata cu deprinderea tehnicii, pacientul este mai aerisit, se observa repede cand este umeda si se poate reactiona. Atentie la pozitionarea acesteia! In general exista tendinta de a o pozitiona foarte sus. Patura absorbanta este facuta ca sa absoarba urina si sa retina materiile fecale, nu sa tina de cald la spate pacientului. De aceea trebuie pozitionata in asa fel incat sa poata absorbii cele de mai sus si sa vina in contact cat mai putin cu tegumentul pacientului. O pozitie foarte buna este, orientativ, ca marginea superioara a acesteia sa nu depaseasca marginea superioara a bazinului.
Pacientul trebuie mentinut intr-un mediu curat, asternuturi curate, schimbat cand este nevoie, spalat, sa se evite intrarea in contact cu animale etc. Spalarea pacientului se face in mod ideal cu servetele de unica folosinta speciale pentru acest lucru. Se mai pot spala si cu apa calduta intr-un lighean, cu un burete moale si prosop. Nu se utilizeaza sapun obisnuit ci sapun cu pH neutru. Pacientii in general sunt slabiti imunitar si pot avea diverse reactii in special alergice la sapunuri si creme. In zonele intime se recomanda folosirea in exclusivitate a servetelelor umede, curatarea facandu-se de la interior spre exterior.

  • NUse recomanda folosirea colacilor. Acestia nu fac decat sa creasca presiunea pe alte zone, unde va apare escara.
    Daca doriti sa utilizati alte mijloace de preventie este bine sa apelati la un medic pentru consiliere. In general comerciantii de materiale sanitare (inclusiv cele antiescara) nu fac parte din personalul medical si nu va pot consilia intr-un mod profesional.

Tratament
Tratamentul efectiv al escarelor incepe din momentul in care avem o discontinuitate a tegumentului.
In acel moment trebuie avute in vedere trei lucruri. Primul este continuarea preventiei asa cum a fost descrisa mai sus. Cel de al doilea este urmarirea prezentei infectiei in plaga, respectiv tratamentul antibiotic iar cel de al treilea tratamentul plagii pentru refacerea tesuturilor.
Cel mai bine este ca in aceasta faza sa apelati la un ajutor specializat pentru evaluarea situatiei clinice si stabilirea planului de tratament!
Va recomandam ceea ce nu trebuie facut.

  • NU aplicati tratamente fara recomandarea medicului! Cea mai frecventa greseala a apartinatorilor este aplicarea de Baneocin pudra. Asa cum am descris mai sus acesta nu va face altceva decat sa creasca si mai mult conditiile de frecare si sa mareasca leziunea!
  • NU aplicati unguente in plaga! Acestea nu se pot elimina usor din plaga si devin un mediu de cultura pentru bacterii!
  • NU aplicati/ NU spalati cu ceaiuri, unguente sau alte extracte plafar sau facute acasa. Acestea nu sunt suficient de bine sterilizare/purificate. Pe langa substantele active mai pot contine excipienti, care nu sunt cunoscuti sau au ajuns din greseala in mixtura si pot da diverse reactii, chiar soc anafilactic!
  • NU se pun comprese sterile obisnuite pe plaga! Prin textura lor nu fac decat sa creasca eroziunea.

NU se lipeste leucoplast obisnuit! Acesta se dezlipeste greu, poate declansa reactii alergice sau iritatii locale care pot complica sau extinde escarele.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.