SANACAS

Am început din dorința de a ajuta persoanele nedeplasabile prin a le oferi servicii medicale de calitate. Inițial am funcționat în contract cu CASMB, pe durata câtorva ani, dar observând nevoia unei mari părți dintre pacienții noștri de a vindecă plăgi cronice, începând cu escare și continuând cu ulcere varicoase și picior diabetic, am decis a ne specializa în tratamentul acestora și a tinde spre excelență.

Din păcate prima decizie a fost întreruperea contractului CASMB care nu putea asigura calitatea serviciilor pe care doream să le oferim. Astfel am putut trata plăgile cronice cu pansamente specializate , susținute de studii clinice privind eficenta lor, cât și prin presiune negativă cu sau fără instilatie (Hartmann/Smith and Nephew/BSN etc). Binențeles am continuat să oferim și serviciile conexe în îngrijirea medicală la administrare de tratament oral, intradermic, injectabil și intravenos (injectabil sau perfuzie); suprimarea firelor postoperator; refacere pansament; recoltare probe biologice pentru analize medicale. 

Nivelul de excelență atins ne-a ajutat să devenim rând pe rând parteneri cu diverși producători sau distribuitori care ne-au invitat cu diverse ocazii să prezentăm tehnicile de pansare către asistente și medici în diverse clinici din București. Ca și protocol efectuăm prima vizită, făcută de un medic sau asistent, în care se evaluează plaga/plăgile, se identifica factorii de risc și cauzalitate.

Medicul sau asistentul face necesarul de analize, materiale și se explicăpacientului sau aparținătorilor modul în care trebuie îngrijită persoana – mobilizare, nutriție, igiena, accesorii îngrijire persoane imobilizate (saltea antiescara, soluții tehnice pentru igiena și mobilizare). 

În funcție de posibilitățile și dorința pacientului continuăm prin a face vizitele de schimbare pansament și monitorizare a evoluției plăgii sau învățăm aparținătorii cum să facă pansamentul și monitorizăm evoluția prin telefon și cu fotografii  intervenind la față locului atunci când este necesar. Vindecarea unei escare de grad IV durează între 4 și 6 luni în funcție de dimensiuni și localizare. 

Câteva recomandări pentru a reduce riscul apariției escarelor la persoanele imobilizate.

1.    Orice pacient imobilizat la pat trebuie să beneficieze de prevenție împotriva apariției escarelor (ulcerelor de decubit). Ulcerele de decubit pot apărea la orice persoane imobilizate, indiferent de vârstă sau de motivul imobilizării, fie că este vorba de o boală cu invaliditate permanentă sau de una cu invaliditate pe o perioada determinată (fracturi). Cea mai importantă metodă de preventive este mobilizarea. Aceastăpoate fi pasivă sau activă. Cea pasivă se realizează cu saltelele antiescara iar cea activă de către aparținători prin mobilizarea pacientului. Când trebuie să începem prevenția? Imediat ce realizăm căpacientul nu se va mai mobiliza singur! De ce așa rapid? Pentru că o escara poate apărea într-un interval de la câteva ore la câteva zile iar costurile pentru tratarea unei escare sunt cu mult mai mari decât pentru a o preveni.  Apelați la un profesionist din domeniul medical pentru a va recomandă cea mai bună soluție conformă cu nevoile dumneavoastră. 

2.    Salteaua antiescara ideală trebuie să asigure trei principii de bază:

  • difuzarea uniformă pe toată suprafață să a greutății pacientului;
  • un masaj de intensitate mică;
  • ventilarea tegumentelor pe care se realizează sprijinul, prevenind umezirea excesivă a acestora și creșterea fricțiunii. 

3.    În condițiile actuale factorul cel mai important pentru îngrijirea pacienților sunt aparțînătorii. Modul în care aceștia se informează și rapiditatea deciziilor vis a vis de pacient pot să fie vitale. Cel mai important rol al acestora este cel de preventive. Nivelul nutritional, aportul hidric, monitorizarea parametrilor fiziologici și consemnarea acestora sunt lucruri simple care pot fi realizate de către oricine ajutând  mult personalul medical chemat să intervină în diverse situații.

Important de reținut ar fi următoarele: o hrană bogată în proteine, vitamine (vitamina C), minerale (Zinc), amino acizi esențiali, eventual un adaos de suplimente nutriționale administrate de preferință în jurul orelor 14, un aport hidric de 1,5-2 litri pe zi, monitorizarea tensiunii arteriale (o tensiune scăzută duce la o perfuzie scăzută la nivel periferic ceea ce va favoriza apariția escarelor), monitorizarea diurezei (cantitate, aspect), monitorizarea greutății (scăderea cu 5% lunar – evoluție nefavorabilă), etc. 

Mobilizarea pacienților este un alt factor important care trebuie avut în vedere că și măsură de prevenire. Apariția oricăror semene ce ne duc cu gândul spre escare trebuie imediat tratate!

Este bine ca în momentul în care se instituie imobilizarea la pat să apelați la un medic pentru a va face recomandările necesare! 

Prezentare caz pacientă 66 ani.

La preluarea cazului : Diabet zaharat Tip 2 insulino-necesitant de 15 ani

  • 2 infarcturi miocard, ultimul în 2020
  • insuficiență cardiacă
  • Neuropatie diabetică (nu simte nimic de la jumătatea gambei în jos)
  • Sindrom Picior Charcot – la piciorul stâng ce a determinat stat la pat 2 ani și jumătate
  • Escara decubit calcaneu picior drept de 8 luni de zile,  unde s-a produs ulterior fractură (prima radiografie). 

Până la închiderea completă a plăgii au fost necesare 7 luni.