luxatii

Articolul de mai jos este un rezumat amplu al unui articol publicat in revista „Wound Practice and Research” – Volume 17 Number 2 – May 2009 cu titlul „Nutrition therapy in the prevention and treatment of pressure ulcers” avand ca autori pe Crowe T si Brockbank C.

Ulcerele de decubit sunt probleme grave atit în spitale cit si in institutiile de ingrijire a persoanelor in varsta si sunt asociate cu rezultate negative asupra sanatatii si costuri de tratament ridicate. Din cauza incidentei crescute a ulcerelor de decubit în sistemul de sănătate, atenția este acum îndreptată nu numai asupra prevenirii acestora, dar, de asemenea, si tratarea mai eficientă a acestora. Nutriția joacă un rol fundamental in vindecarea ranilor, cu pierderea in greutate, malnutritia, deshidratarea recent identificate ca factori de risc independent pentru dezvoltarea de ulcere de presiune. În timp ce aportul optim de nutrienti pentru a promova vindecarea ranilor este necunoscut, creșterea nevoilor de energie, proteine​​, zinc si vitaminele A, C și E au fost documentate.

Image result for Terapie nutritionala in preventia si tratamentul ulcerelor de presiune

Există dovezi rezonabile pentru a demonstra că sprijinul nutrițional, mai ales prin suplimente nutritive orale cu aport ridicat de proteine​​, este eficace in reducerea semnificativa a incidentei de ulcere de presiune la pacienții cu risc cu de 25%. Studiile au aratat ca folosind un regim hiperproteic sau cu suplimente nutritive se susține o tendință de vindecare crescuta a ulcerelor de decubit instalate. Astfel de suplimente de specialitate sunt de obicei bazate pe cantități definite de arginină, vitamina C și zinc. Mecanismele prin care suportul nutrițional poate ajuta la prevenirea ulcerului de presiune si de vindecare sunt probabil legate de abordarea macro și/sau deficiențelor de micro-nutrienți care rezultă din orice aport oral deficitar sau de cerințele nutritice crescute legate de procesul de cicatrizare a plagilor. Sprijinul nutritiv devine astfel un adjuvant eficient și efficient din punct de vedere costuri pentru abordările actuale medicale și de asistență medicală în prevenirea și tratamentul ulcerelor de presiune.

Malnutriția, aportul proteic sau energetic inadecvat și pierderea in greutate au fost recent identificate ca fiind un factor de risc independent pentru dezvoltarea ulcerelor de presiune. Aceste studii au indicat că malnutriția este asociata cu riscul de a dezvolta ulcere de presiune, cu mai multe studii incercind sa gaseasca o corelatie între vindecarea ranilor si greutatea corporala, indicele de masa corporala, nivelurile scazute de albumina serica, zinc și valorile proteinelor totale.
O ingrijire meticuloasă este principala metoda de prevenire și tratament a ulcere de presiune. Analiza rezultatelor diverselor studii clinice a aratat ca acordarea de sprijin nutritional (fie pe cale orală sau enterală) a redus semnificativ incidenta de ulcere de presiune cu aproximativ 26%, la pacientii cu risc crescut in comparatie cu pacientii care au primit tratamentul standard. Studiile incluse in analiza au fost toate studii randomizate controlate, încrederea în concluziile acestora fiind susținute de rezultatele studiilor individuale.

Image result for Terapie nutritionala in preventia si tratamentul ulcerelor de presiune

Posibilele mecanisme prin care suportul nutritiv asistă la prevenirea ulcerelor de presiune este necunoscut; cu toate acestea, se crede a fi asociat cu o îmbunătățire a aportului nutrițional și, prin urmare, statutul nutrițional. O îmbunătățire a stării de nutriție, împreună cu creșterea în greutate asociată ar crește „padding-ul” tesuturilor moi peste proeminențele osoase, ajutând astfel distribuirea presiunii asupra țesuturilor subiacente pe o arie mai largă, reducind riscul de ocluzie a fluxului sanguin. Mai mult, starea pielii ar putea fi îmbunătățita, crescând rezistența la efectele de presiune, forța de forfecare și frecare. In plus, lichidul suplimentar consumat ca urmare a suportului nutrițional poate reduce incidența deshidratarii – un factor de risc independent in aparitia si dezvoltarea ulcerului de decubit. Proteinele, arginina si micronutrienti (vitamine A și C și zinc) sunt toate importante în procesul de cicatrizare a plagilor si recomandarile actuale tind să se concentreze asupra acestor substanțe nutritive speciale. În timp ce pare intuitiv că aceste substante nutritive menționate mai sus joacă un rol important în procesul de vindecare a rănilor, cercetarile curente oferă doar o orientare limitată în ceea ce privește combinația optimă, doza și durata administrarii acestor substanțe nutritive fie individuale, fie în combinație.

 

Creșterea aportului de energie si de proteine ​​sunt de obicei promovate pentru pacientii cu ulcere de presiune, cu recomandările recente ale European Pressure Ulcer Advisory Panel (EPUAP) ce pledează pentru un minim de 30 de 35kcal pe kg-corp pe zi și proteine ​​1 – 1,5 g per kg-corp pe zi pe zi. Proteinele sunt necesare pentru toate etapele procesului de vindecare a rănilor, incluzând proliferarea fibroblastica, sinteza de colagen, angiogeneza și funcția imună. Recomandările curente pentru consumul de proteine ​​pentru a promova vindecarea ulcerului de presiune (atunci când sunt combinate cu un aport energetic adecvat pentru a preveni proteina a fi folosita ca substrat energetic) se bazează pe o balanta azotata pozitiva, deși cerințele exacte sunt dificil de evaluat și depind de gravitatea ranii, stresul metabolic, comorbidități, precum și de pierderile de azot rezultate in urma drenarii rănilor sau fistulelor aparute. Un mic studiu care implica 28 de subnutriti, asistati la domiciliu, cu ulcere de presiune existente, a găsit o rată mai bună de vindecarea ranilor la cei care primesc formule nutritive suplimentare care conțin 24% proteine ​​de peste 8 saptamani, comparativ cu pacienții randomizați la formule care conțin 14% proteine. Într-un subgrup de pacienti cu ulcere de decubit stadiul IV, vindecarea ranilor a fost corelata cu aportul de proteine ​​dietetice, dar nu cu un aport mai mare de energie. Un beneficiu similar în vindecarea ulcerului de presiune cu aportul de proteine ​​crescut a fost observat într-un studiu mic cu 12 pacienți vârstnici instituționalizați care au fost hraniti prin intubare cu formule conținând 16% sau 25% proteine. Grupul care a primit cantitatea mai mare de proteine ​​(echivalent cu 1,8 g proteine ​​per kg-corp) a demonstrat o rată de aproape două ori mai mare de vindecare decât cei randomizați ​​(echivalent cu 1,2 g proteine ​​per kg greutate corporală). În ciuda dimensiunii mici a studiului, se pare că un aport crescut de proteine ​​îmbunătățeste rata de vindecare a ulcerelor de presiune.

Există un interes considerabil în rolul potențial terapeutic al argininei pentru a spori vindecarea rănilor și pentru a preveni dezvoltarea ulcerului de presiune. Arginina, un aminoacid esential cu aport exclusiv alimentar, sa dovedit a avea numeroase efecte unice și potențial utile farmacologice. Proprietatiile argininei includ substrat pentru sinteza proteinelor, depunerilor de colagen, proliferarea celulelor, funcția limfocitelor T și promovarea echilibrului azotat pozitiv. De asemenea, este precursorul biologic pentru oxidul nitric, care are actiuni vasodilatatoare puternice, anti-bacteriene și angiogene – toate procese importante in vindecarea ranilor. Pe baza aportului normoproteic, aportul de arginina in cadrul unui regim alimentar normal este de 5-6g/zi. În timp ce arginina nu este esențială pentru creșterea și dezvoltarea normală, aceasta este considerată esențială în momente de stres metabolic și aport alimentar deficitar. Deoarece ulcerele de presiune poat fi descrise ca afectiuni cronice inflamatorii, și apar adesea la persoanele subnutrite sau cu aport alimentar deficitar, se consideră că arginina poate juca un rol important în vindecarea leziunii ulceroase. Investigații folosind un model de rană standardizat (care măsoară sinteza hidroxiprolină în rănile artificiale, ca un indice de sinteza si depunere de colagen), a aratat ca participantii care au primit suplimenti cu arginină în doze de 17 g și 24.8g/zi timp de 2 săptămâni, au arătat o rată semnificativ îmbunătățită a productiei de colagen in comparatie cu participantii de control, fara raportari de evenimente adverse. Un studiu a constatat ca, pentru un grup de persoane virstnice institutionalizate cu ulcere de presiune existente, arginina administrate oral, in doze de 8,5 g sau 17g/zi (sub formă de sirop) a fost bine tolerate metabolic. Studiul a fost limitat, deoarece nu a evaluat dimensiunea sau severitatea leziunilor, cu toate acestea, rezultatele au fost promițătoare în sensul că suplimentarea cu arginină în doze farmacologice s-au dovedit a fi bine tolerata de persoanele în vârstă – un grup de risc pentru ulcere de presiune.

Numeroase studii au fost efectuate examinarea rolului intervenției dietetice sub formă de vitamine și suplimente minerale în modularea dezvoltare ulcer de presiune și de vindecare. Zinc și vitamina C sunt două dintre cele mai nutritive cele mai frecvent utilizate în intervenții dietetice, ca ambele elemente joacă un rol important în procesul de vindecare a ranilor. Vitamina C ajuta la vindecarea ranilor prin creșterea sintezei de colagen, funcția neutrofilelor si angiogeneza. Producția de colagen servește, de asemenea, pentru a produce o barieră in fata patogenilor. Zincul este un mineral esential necesar pentru cresterea celulara si de replicare, deficiența de zinc fiind banuita ca afecteaza negativ vindecarea ranilor prin scaderea sintezei de proteine ​​și colagen. Un studiu randomizat, controlat, publicat in 1974, a examinat efectele acidului ascorbic la vindecarea ulcerelor de presiune în 20 de pacienti chirurgicali. La pacienții carora li sa administrat acid ascorbic (500 mg de două ori pe zi, timp de 1 lună), a existat o reducere de 84% a zonelor cu ulcer de decubit comparativ cu o reducere medie de 43% în grupul de control (p = 0,005). Deoarece vitamina C este ieftină și prezintă puține riscuri pentru pacient la doze de până la 500mg/zi, atunci suplimentarea poate fi recomandat pentru majoritatea pacientilor.

Deși se pare că există un fundament pentru suplimentarea energetica (dieta hiperproteica​, administrarea de arginina, vitamina C și suplimentarea cu zinc) un mix optim de substante nutritive in vederea promovarii vindecarii mai rapide a ulcerelor de presiune este necunoscut. Rolul de sprijin nutritional la pacienții cu ulcere de presiune existente, folosind formule specifice bolii este un domeniu în curs de dezvoltare, și oferă, probabil, cea mai mare perspectiva asupra unor intervenții potențiale de nutritie care pot fi eficace in accelerarea vindecarii ulcerului de decubit.

Mecanismele prin care un suport nutrițional poate ajuta la prevenirea ulcerului de presiune si vindecarea acestuia sunt probabil legate de abordarea deficiențelor de macro-și/sau micro-nutrienți care rezultă din oricare aport oral deficitar sau de cresterea cerințele nutritive legate de procesul de cicatrizare a plagilor. Există dovezi rezonabile pentru a demonstra că sprijinul nutrițional, mai ales prin suplimente nutritive orale cu continut ridicat de proteine este eficace in reducerea incidentei de ulcere de presiune la pacientii cu risc. Rezultatele din studii de interventie folosind suplimente nutriționale de specialitate susțin o tendință de vindecare crescuta a ulcerelor de decubit cu ajutorul formulelor specific afectiuni tinta.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol ! Dacă ți-a plăcut , nu ezita să dai un like sau share pe Facebook pentru a putea afla și alte persoane interesate!

Articol realizat cu sprijinul Dr. George Serbanescu – Medic coordonator Sanacas.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.