schimbare-pampers

In ingrijirea persoanelor imobilizate la pat se recurge de foarte multe ori, din diverse cauze, la purtarea de mijloace absorbante de tip scutece de adulti (pampers).

Din experienta, am observant ca majoritatea celor care recurg la utilizarea acestor mijloace nu stiu suficiente lucruri vis a vis de cum trebuiesc alese, cum trebuie utilizate, cum trebuie facuta toaleta corecta, etc.

Primul lucru care trebuie stabilit este daca pacientul are incontinenta urinara (pierdere involuntara de urina, nu stie cand urineaza) sau poate semnala cand simte senzatia de mictiune. Acest lucru este foarte important din doua motive. Primul este ca atunci cand stie ca a urinat sa poata semnala persoanelor care il ingrijesc pentru a fi schimbat.  Un alt motiv depinde de mijlocul de colectare ce poate fi utilizat. Pentru cei ce pot semnala iminenta unei mictiuni, putem folosi plosca, care se poate pozitiona sub pacient pentru a colecta urina si materiile fecale. Pampersul in aceste cazuri se utilizeaza pentru siguranta (in cazul in care ingrijitorul nu este in apropiere, etc). Barbatii mai pot sa utilize un urinar ce il pot amplasa singuri sau ajutati.

Image result for condom urinarIn situatia in care pacientul este barbat si nu constientizeaza momentul mictiunii exista doua variante in afara utilizarii pampersilor. Primul este condomul urinar sau prezervativul urinar, pe care il recomand cu cea mai mare caldura. Acesta este sub forma unui prezervativ din latex ce se monteaza pe corpul penisului, care se continua cu un conduc siliconic pana intr-o punga urinara. Este bine sa toaletati glandul inainte de montarea condomului (cu apa si sapun si eventual dezinfectat cu solutie cu clorhexidin)  si sa spalati condomul din latex. Acesta poate fi impregnat cu substante care sa conserve latexul dar sa fie iritante pentru tegument. Un  al  doilea miljloc de colectare este condomul urinar cu suspensor care functioneaza intr-un mod aproape similar dar igena sa, folosindu-se repetat este mai defectuasa decat in primul caz. De asemenea suspensorul poate provoca leziuni tegumentare in cazul in care nu este utilizat adecvat.

Multi apartinatori solicita montarea unei  sonde urinare. Motivele sunt diverse:

  • Mirosul de urina. Motiv fals deoarece inseamana ca pampersi nu sunt schimbati la un interval corect de timp. Mirosul neplacut apare dupa mai multe ore (10-12 ore), atunci cand o cantitate prea mare de urina este acumulata si bacteriile incep sa o descompuna, generand un miros neplacut pronuntat, de amoniac.
  • Costul pampersilor. Privind din perspectiva ca montarea unei sonde este o manevra invaziva care poate duce la infectie si toate complicatiile ce pot decurge din aceasta costurile, nu mai sunt asa mari.
  • Comoditate…
  • Greutate in schimbarea pampersilor. De fapt nu se cunoaste tehnica de schimbare a pempersilor care va fi explicata mai jos. Acest motiv poate fi acceptat in cazul pacientilor hiperponderali cu ingrijire dificila.

Odata instalata sonda urinara aceasta trebuie schimbata la un interval de 3 saptamani, cu administrare profilactica de antibiotic (manevra invaziva) si efectuarea regulata a unei uroculturi pentru a se determina instalarea unei infectii asimptomatice.

In timp, in cazul in care pacientul devine purtator permanent de sonda urinara, calibrul acesteia va trebui crescut din cauza dilatarii permanente a uretrei  si concomitent picaturi de urina este posibil sa se exprime pe langa sonda. In acest caz trebuie facuta o toaleta regulata si riguroasa.

De asemenea in cazul in care se recurge la aceasta masura trebuie continuata toaletarea, cu servetele umede de unica folosinta atat la femei cat si la barbati.

Tipuri de pampers  – cum alegem ce utilizam

Daca folosim scutece pentru adulti ele trebuiesc alese considerand mai multi factori:

  • Marimea –  este in functie de circumferinta bazinului
  • Gradul de absorbtie al scutecului – se ilustreaza de obicei prin picaturi pe ambalaj
  • Materialul exterior – plastic, textil, hartie
  • Modul in care se imbraca –laterale care se prind sau chilot
  • Il folosim ziua sau noaptea

Zi noapte si noapte

In concluzie trebuie sa avem in utilizare doua tipuri de pampers:

  • cu absorbtie mai mica, pentru perioadele zilei cand mictiunile sunt in cantitate mai mica (cei de zi) confectionati din material textile sau hartie si
  • cu absorbtie mare, pentru perioadele zilei cand mictiunile sunt ambundente sau noaptea (cei de noapte) confectionati la exterior cu folie de plastic.

Multe persoane au tendinta sa aleaga o marime mai mare decat cea necesara din dorinta de a avea un produs cu o capacitate de absorbtie superioara. In realitate, un scutec prea mare nu se fixeaza perfect pe corp, alunecand sub greutatea urinei si ducand la scurgeri prin partile laterale, ceea ce conduce la perceptia gresita ca produsul este nesatisfacator.

Mijloace suplimentare – tampoane absorbante

Capacitatea de absorbtie, in cazul in care cea a pampersului este insuficienta, se poate mari prin introducerea de tampoane speciale.

Cum se pune pampersul

Aici vom lasa video sa vorbeaca.

Cum toaletam

Este un pas absolut obligatoriu la schimbarea pampersului, de fiecare data cand este schimbat.

Se face cel mai bine cu servetele umede de unica folosinta, care este bine sa contina substante emoliente si dezinfectante. Stergerea se face dinspre interior spre exterior (de jos in sus). Se mai poate folosi apa si sapun, apa calduta intr un vas in care se dizolva sapun lichid (hipoalergenic) si se utilizeaza un burete pentru stergerea tegumentului. Buretele trebuie schimbat regulat pentru a nu acumula bacterii cu care se pot infecta ulterior zonele sterse.

Dupa aceasta toaletare este bine ca pielea sa fie unsa pe suprafata care va fi acoperita de pampers (cu potential de expunere la urina) cu preparate special pentru pacientii cu incontinent urinara. Aceste crème trebuie sa asigure 3 principii – sa fie hranitoare pentru tegument, sa fie usor dezinfectante si sa realizeze un strat protector intre urina si piele. Noi folosim cu succes Menalind crema.

Am vazut apartinatori utilizand in cantitati industriale crema de galbenele sau Sudocrem. Crema de galbenele are rol cicatrizant neprotejand de fapt pielea de urina si neavand proprietati nutritive pentru aceasta. Sudocremul este un produs conceput pentru protectia bebelusilor care au un alt tip de tegument, mult mai bine hranit si irigat decat la un varstnic. Daca adaugam si faptul ca prin constituentii sai usuca, as putea chiar spune ca este contraindicat in aceste situatii.

Complicatii – Alunecarea in pat si rani inghinale

O complicatie ce poate apare este atunci cand pacientul sta intr-o pozitie semi-sezand, sprijinit cu spatele in pat pe mai multe perne. Acesta poate aluneca in pampers, lateralele pampersului vor adera agresiv in plica inghinala si vor da nastere la leziuni ale tegumentului. In plus in acesta pozitie prin frictiunea realizata intre pampers si tegument pot apare escare sacrale.

Cand schimbam pampersul?

Frecventa cu care trebuiesc schimbati pampersi difera in functie de necesitatile individuale. O cifra optima este de 3-4 ori pe zi. In momentul in care acesta este umed trebuie schimbat! Acest interval nu se stabileste in functie de o anumita ora sau alte considerente. Se schimba cand acesta este umed. In conditiile in care este pastrat umed poate duce la macerarea pielii si aparitia de infectii tegumentare, asemanatoare “oparelilor” la sugar sau pustule mici purulente. In aceasta situatie adresati-va medicului pentru consult specializat.

Unele tipuri de pampers au diverse metode de identificare a prezentei umezelii in pampers prin diversi indicatori aflati la suprafata acestuia pentru a nu mai fi nevoie sa desfaceti pampersul.

Cum desfacem si prindem la loc pampersul corect

In conditiile in care il desfaceti trebuie sa desfaceti banda superioara adeziva de pe banda albastra, banda albastra ramanand lipita de pampers in locul initial. Banda superioara se poate indoi si lipii in locul special din interiorul pampersului care faciliteaza desprinderea ulterioara. In momentul in care vreti sa inchideti din nou pampersul desprindeti banda superioara dinspre interior si o lipiti la loc peste cea albastra.

Aleze

Alezele sunt mijloace absorbante suplimentare, care sunt utile in situatia in care urina curge din pampers.  Pot fi utilizate in timpul verii singure, fara pampers, in perioadele in care cantitatea de urina este mica (ziua). Astfel este si mult mai simplu de observat cand s-a produs mictiunea si mai usor de schimbat.

Acestea trebuiesc instalate de la bazin inspre picioare. Rolul lor este sa colecteze urina, nu sa tina de cald la spate. Avand in vedere ca ele colecteaza lichid, orice altceva care va intra in contact cu suprafata lor permeabila in momentul in care sunt umede, se va umezi; imbracaminte, piele, cearsafuri. Se gasesc in mai multe marimi in functie de necesitati.

Puteti utiliza cearsafuri speciale, impermeabile. Acestea au doua straturi, unul din bumbac similar unui prosop, iar sub acesta unul de plastic foarte flexibil. Astfel plasticul nu va permite sa treaca lichidele spre saltea, iar bumbacul va face ca pielea sa nu se “inchinga” de la plastic.

In situatia in care totusi decideti sa puneti peste saltea un material plastic (ceea ce nu este intotdeauna o idee buna) puneti  peste acesta un prosop mare de plaja din bumbac  sau un pled si abia apoi cearsaful.

Este important sa urmariti aspectul urinii. O urina intens colorata poate sugera in primul rand ca persoana nu este hidratata corespunzator! (vezi articolul despre modificarea culorii urinei )

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta pe e-mail – office@sanacas.ro sau telefonic la 0721.729.519 / 0725.929.833. Un asistent sau un medic va poate vizita.

Multe din aceste materiale le puteti cumpara de aici.

Îți mulțumesc că ai citit acest articol ! Dacă ți-a plăcut, nu ezita să dai un like sau share pe Facebook pentru a putea afla și alte persoane interesate!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.